Καλέστε μας
σιδεράκια διάφανα / Αόρατα Σιδεράκια Κόστος & Τιμές
Σύγκριση αόρατα σιδερακια με τα παραδοσιακά σιδεράκια
Με τον όρο “αόρατοι” ορθοδοντικοί μηχανισμοί ή “αόρατα” σιδεράκια εννοούμε όλους τους ορθοδοντικούς που είναι λιγότερο εμφανείς ως και καθόλου ορατοί όπως συμβαίνει με τους συμβατικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια). Οι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να είναι:
Ακίνητα αγκύλια (σιδεράκια)
συγκολλημένα πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των άνω και κάτω δοντιών, κατασκευασμένα από ΠΛΑΣΤΙΚΟ ή ακόμη καλύτερα ΚΕΡΑΜΙΚΟ υλικό. Το υλικό αυτό δίνει στους μηχανισμούς (σιδεράκια ή αγκύλια) λευκό χρώμα πολύ κοντά σε αυτό των δοντιών ή και τα καθιστά ΔΙΑΦΑΝΗ. Το πλεονέκτημα αυτών των ορθοδοντικών μηχανισμών είναι ότι διατηρούν σχεδόν όλες τις ιδιότητες που έχουν τα συμβατικά σιδεράκια ενώ ταυτόχρονα είναι περισσότερο αισθητικά και διακριτικά. Όμως, δεν είναι εντελώς αόρατα δεδομένου ότι το σύρμα που τα συνδέει παραμένει τις περισσότερες φορές μεταλλικό και άρα ορατό. Οι τεχνολογίες νέων υλικών δεν έχουν καταφέρει ακόμη να παράξουν αξιόπιστα κεραμικά ή πλαστικά σύρματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ’όλη την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να παραμένει αξιόπιστο
Εσωτερικά (γλωσσικά) σιδεράκια
Πρόκειται για σιδεράκια ή αγκύλια που συγκολλούνται στα δόντια στην εσωτερική (οπίσθια) επιφάνειά τους και άρα είναι εντελώς αόρατα. Είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι μηχανισμοί για όποιον επιθυμεί εντελώς αόρατους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο θεραπείας που καταρτίζει ο ορθοδοντικός μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς συμβιβασμούς, όμως η μέθοδος αυτή είναι τεχνικά πολύ δυσκολότερη και απαιτεί από τον ορθοδοντικό μεγαλύτερη εμπειρία και εκπαίδευση. Επιπλέον, το κόστος της ορθοδοντικής είναι πολλές φορές ιδιαίτερα αυξημένο λόγω των υλικών και μεθόδων κατασκευής αυτών των μηχανισμών (αγκυλίων) αλλά και της τεχνικής δυσκολίας που έχει αυτή η μέθοδος. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί επίσης να είναι αυξημένη σε σχέση με τους εξωτερικούς μηχανισμούς. Τα εσωτερικά σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν στα άνω και κάτω δόντια. Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται σημαντικά ο λειτουργικός χώρος της γλώσσας, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστεί ο ασθενής με την εκφορά του λόγου (ομιλία) αλλά και με τον καθαρισμό (βούρτσισμα) των μηχανισμών. Μια ενδιάμεση μέθοδος είναι η τοποθέτηση γλωσσικών αγκυλίων στα δόντια άνω και κάτω συμβατικών (εξωτερικών) αγκυλίων.
Διαφανείς νάρθηκες ή “αόρατοι νάρθηκες”
Είναι μια ορθοδοντική θεραπεία διαφορετικής φιλοσοφίας για να ισιώσουν τα στριμωγμένα και στραβά δόντια. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο η μετακίνηση των δοντιών και η πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας γίνεται από ειδικούς πλαστικούς νάρθηκες (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη πολλαπλών επιστρώσεων). Οι διαδοχικοί αυτοί νάρθηκες είναι κινητοί, χρησιμοποιούνται για μία έως δύο εβδομάδες και μετά ο ασθενής συνεχίζει με τον επόμενο νάρθηκα κ.ο.κ. Ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας οι νάρθηκες τοποθετούνται στην άνω και κάτω γνάθο και σπανιότερα σε μία μόνο από τις δύο. Στόχος τους είναι η άνεση του ασθενούς και η ευελιξία.
Για να είναι αποτελεσματική η ορθοδοντική θεραπεία, να μπορούν τα στραβά δόντια να μετακινηθούν και να ισιώσουν και να μπορεί ο ορθοδοντικός να ολοκληρώσει τη θεραπεία μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που έχει προβλεφθεί, οι νάρθηκες πρέπει να χρησιμοποιούνται 20-22 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το μεγαλύτερο πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι οι νάρθηκες είναι πολύ λιγότερο ορατοί σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια (αγκύλια), όχι όμως και εντελώς αόρατοι όπως τα εσωτερικά σιδεράκια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι απαιτείται η συγκόλληση μικρών λευκών (στο χρώμα των δοντιών) εξαρτημάτων πάνω στα δόντια ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μετακινήσεων και ο έλεγχος τους.
Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επειδή οι νάρθηκες είναι κινητοί (μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή), κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών ευκολότερο και συνεπώς την στοματική υγιεινή πιο αποτελεσματική. Η διάρκεια της θεραπείας με τους νάρθηκες μπορεί να είναι συντομότερη ή και μεγαλύτερη σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια, ανάλογα με την περίπτωση και το σχέδιο θεραπείας.
Η εμπειρία του ορθοδοντικού και η σωστή επιλογή των περιστατικών που θα θεραπευτούν με διαφανείς νάρθηκες είναι αποφασιστικής σημασίας για την διάρκεια της θεραπείας. Το συνολικό κόστος είναι κατα μέσο όρο υψηλότερο σε σχέση με τα μεταλλικά σιδεράκια, ενώ το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται και πάλι από την εμπειρία του ορθοδοντικού, την διάγνωση, την κατάλληλη επιλογή των περιστατικών και φυσικά την συνεργασία του ασθενούς. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος δεδομένου ότι έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια εξέλιξης μεταξύ άλλων λόγω και των τεχνολογικών της δυνατοτήτων.
Ποιοί είναι οι καλύτεροι ορθοδοντικοί νάρθηκες;
Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν πλέον αρκετά ήδη διαφανών ορθοδοντικών ναρθήκων. Η πρώτη εταιρεία που εδραιώθηκε στον χώρο ήταν η Invisalign και παραμένει η μεγαλύτερη σε πωλήσεις εταιρεία στον κόσμο σε αυτού του είδους τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η επιτυχία της Invisalign ήταν τέτοια που έγινε συνώνυμο των διαφανών ορθοδοντικών ναρθήκων, όμως δεν αποτελεί μια αποκλειστική θεραπευτική μέθοδο αλλά ένα εμπορικό όνομα.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκαν και άλλες εταιρείες στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου με σημαντική επιτυχία ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι κατασκευής γενικών ορθοδοντικών μηχανισμών και συσκευών διαθέτουν πλέον και τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τους διαφανείς νάρθηκες. Ενδεικτικά αναφέρονται η Spark (Ormco), Clarity Aligners (3M), Clear Aligners, ClearCorrect (Straumann), OrthoCaps κα.
Όλες οι παραπάνω εταιρείες καθώς και άλλες μικρότερης εμβέλειας παρέχουν αξιόπιστες λύσεις στον ορθοδοντικό για μια επιτυχημένη θεραπεία και τελικά ένα όμορφο χαμόγελο. Καθώς την ευθύνη του σχεδίου αλλά και της πραγματοποίησης της θεραπείας την έχει αποκλειστικά ο ορθοδοντικός, εξαρτάται από εκείνον η επιλογή του κατάλληλου παρόχου ναρθήκων που θα καλύπτει τις θεραπευτικές του ανάγκες. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, της τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης και η παραγωγή νέων υλικών δημιουργεί διαρκώς ανταγωνισμό στην αγορά που είναι προς όφελος τόσο των ορθοδοντικών όσο και κυρίως των ασθενών.
Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για μένα;
Η απόφαση για το ποιά μέθοδος είναι καλύτερη για την ορθοδοντική σας θεραπεία εξαρτάται από την διάγνωση, το σχέδιο θεραπείας και τις θεραπευτικές επιλογές του ορθοδοντικού. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ ένας μόνο τρόπος για να ολοκληρωθεί επιτυχημένα μια ορθοδοντική θεραπεία. Ο σωστός σχεδιασμός της θεραπείας είναι το πιο σημαντικό στάδιο για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της και εκεί είναι δυνατόν να συζητήσουμε μαζί τις προτιμήσεις σας και πως αυτές μπορούν να εναρμονιστούν με τις θεραπευτικές μας επιλογές.
Χρησιμοποιούν όλοι οι ορθοδοντικοί την γλωσσική τεχνική; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί άλλη τεχνική στην άνω και κάτω γνάθο;
Η γλωσσική τεχνική, δηλαδή η τοποθέτηση αγκυλίων (σιδεράκια) στην οπίσθια επιφάνεια των δοντιών για την πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας είναι μία δύσκολη τεχνικά μέθοδος που απαιτεί γνώση και εμπειρία από τον ορθοδοντικό και συνεπώς δεν είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται όσο τα συμβατικά σιδεράκια ή οι διαφανείς νάρθηκες τύπου Invisalign. Όμως, αν η γλωσσική τεχνική γίνει σωστά είναι δυνατόν να δώσει εξίσου καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με τις άλλες ορθοδοντικές τεχνικές.
Η γλωσσική τεχνική είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από την συμβατική αλλά και από την θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες (τύπου Invisalign). Επίσης απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ικανότητα από τον ορθοδοντικό καθώς και την ανάλογη εκπαίδευση. Για αυτούς τους λόγους δεν χρησιμοποιείται από όλους τους ορθοδοντικούς. Η τεχνική με τους διαφανείς νάρθηκες προτιμάται πολλές φορές αντί της γλωσσικής γιατί τεχνικά έχει πολύ λιγότερες δυσκολίες.
Είναι δυνατόν να γίνει συνδυασμός τεχνικών και να χρησιμοποιηθούν τα γλωσσικά σιδεράκια στην άνω γνάθου όπου οι μηχανισμοί φαίνονται περισσότερο και διαφανείς νάρθηκες ή συμβατικά σιδεράκια στην κάτω γνάθο. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος της θεραπείας, γίνονται ευκολότερα ανεκτοί οι μηχανισμοί από τον ασθενή αφού ο χώρος για την γλώσσα δεν περιορίζεται τόσο πολύ όσο αν χρησιμοποιηθούν γλωσσικά σιδεράκια και στην κάτω γνάθο και τελικά δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο σχέδιο θεραπείας.
Τι δυνατότητες υπάρχουν για κάποιον που δεν θέλει να φαίνονται τα σιδεράκια του;
Εάν κανείς επιθυμεί τα σιδεράκια του ή οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα να μην φαίνεται καθόλου κατα τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, τότε η μοναδική λύση είναι η γλωσσική τεχνική, δηλαδή η τοποθέτηση των αγκυλίων (σιδεράκια) στην πίσω πλευρά των δοντιών.
Οι διαφανείς νάρθηκες παρέχουν την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η ορθοδοντική θεραπεία με λιγότερο ορατό τρόπο, όμως δεν είναι εντελώς αόρατοι. Πολλές φορές είναι αναγκαίο να κολληθούν πάνω στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών μικρά εξαρτήματα στο χρώμα των δοντιών (attachments) τα οποία επηρεάζουν σε μικρό βαθμό την αισθητική των δοντιών και των μηχανισμών.
Τρίτη κατά σειρά αισθητική επιλογή για μια ορθοδοντική θεραπεία είναι τα διαφανή/κεραμικά σιδεράκια. Είναι εμφανώς λιγότερο ορατά από τα μεταλλικά σιδεράκια, όμως δεν είναι εντελώς αόρατα.
Ποιο είναι το κόστος μιας θεραπευτικής παρέμβασης με γλωσσική τεχνική ή μεμβράνες Invisalign;
Η ορθοδοντική θεραπεία κοστολογείται με βάση την εκτίμηση πολλών παραγόντων όπως η βαρύτητα του περιστατικού, η εκτιμώμενη διάρκεια της θεραπείας, πιθανά προβλήματα ή δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την διάρκειά της και φυσικά οι επιλογές του ασθενούς όσων αφορά τα είδη των μηχανισμών και τεχνικών. Έτσι, μια εκτεταμένη θεραπεία στην άνω κ κάτω γνάθο είναι δυνατόν να στοιχίσει από 1,500-5,000 € με διαφανείς νάρθηκες και από 3,000-7,000 € με γλωσσικά σιδεράκια.
Οι τιμές αυτές είναι απλώς ενδεικτικές και είναι δυνατόν να μεταβληθούν με βάση το σχέδιο θεραπείας και τις ανάγκες του ασθενούς. Πολύ απλές περιπτώσεις όπου τα στραβά δόντια είναι εφικτό να ισιώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό αριθμό διαφανών ναρθήκων είναι δυνατόν οι τιμές να είναι χαμηλότερες.
Μπορεί δηλαδή κανείς μόνο με ορθοδοντική θεραπεία να αποκτήσει το τέλειο χαμόγελο;
Η ορθοδοντική θεραπεία είναι η βάση για την δημιουργία του ιδανικού χαμόγελου. Όμως, τα χαμόγελο δεν είναι ο μοναδικός στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας. Η σωστή σύγκλειση, η θεραπευτική πρόβλεψη τυχόν υποτροπής, η λειτουργική ισορροπία των δοντιών και των ιστών γύρω από αυτά και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τον σωστό καθαρισμό είναι όλοι στόχοι που πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας.
Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που το τελικό αποτέλεσμα είναι αδύνατον να είναι απόλυτα επιτυχημένο χωρίς και την παρέμβαση άλλων ειδικοτήτων της οδοντιατρικής όπως της προσθετικής, της περιοδοντολογίας ή και της χειρουργικής. Ειδικά σε ενήλικες ασθενείς, στους οποίους είναι πιθανό τα δόντια να έχουν υποστεί φθορές στην εξωτερική τους επιφάνεια και μορφολογία ως συνέπεια της αρχικής μη φυσιολογικής θέσης τους, είναι αδύνατο να επιτευχθεί το τέλειο χαμόγελο χωρίς να αποκατασταθεί και η αρχική μορφολογία των άνω και κάτω (σπανιότερα) δοντιών. Πρέπει δηλαδή, να γίνουν προσθετικές παρεμβάσεις είτε με όψεις πορσελάνης, είτε με στεφάνες είτε και με σύνθετη ρητίνη ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα και το τέλειο χαμόγελο.
Δεν είναι όμως μόνο η μορφολογία των δοντιών που δημιουργεί ένα όμορφο χαμόγελο αλλά και η μορφολογία των ούλων και των γύρω ιστών. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρέμβαση του περιοδοντολόγου ώστε με χειρουργικές τεχνικές να αποδώσει στα ούλα μια φυσιολογική ανατομία και ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Σε ακόμη πιο δύσκολα περιστατικά, η χειρουργική μετακίνηση των γνάθων σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο είναι αναγκαία τόσο για την λειτουργική όσο και την αισθητική αποκατάσταση του προβλήματος. Η ορθοδοντική θεραπεία όμως πριν και μετά την χειρουργική παρέμβαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού σχεδίου.
Υπάρχουν διάφορα είδη για σιδεράκια
Όπως
- Χρωματιστά Σιδεράκια για παιδιά
- Εσωτερικά σιδεράκια
- Αόρατα σιδεράκια
- Προσωρινά Μικροεμφυτευματα
Διαρκεί περισσότερο η ορθοδοντική θεραπεία με την χρήση της γλωσσικής τεχνικής ή της μεθόδου Invisalign;
Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι η βαρύτητα και η πολυπλοκότητα του αρχικού προβλήματος, ο θεραπευτικός στόχος, η ηλικία και η στοματική υγεία του ασθενούς και η συνεργασία του με τον ορθοδοντικό. Για να είναι εφικτή η συντομότερη δυνατή διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας, είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η εμπειρία που έχει ο ορθοδοντικός με την κάθε τεχνική είναι αποφασιστικής σημασίας για την ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας. Συνεπώς είναι αδύνατον να απαντηθεί αν η γλωσσική τεχνική ή αυτή των διαφανών ναρθήκων (τύπου Invisalign) είναι ταχύτερη στην ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Η επιλογή της μεθόδου που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε περιστατικό είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να πραγματοποιήσει κανείς τη θεραπεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Γενικά, η ορθοδοντική διαρκεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαιτείται χρόνος για να μετακινηθούν τα δόντια, ανεξάρτητα ποιά τεχνική επιλέγεται, και συνήθως οι θεραπείες διαρκούν περισσότερο από 6 μήνες, συχνά και πάνω από 12. Δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι θεραπείες με την γλωσσική τεχνική ή την τεχνική τύπου Invisalign διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο η μία σε σχέση με την άλλη. Υπάρχουν όμως συχνά σαφείς ενδείξεις υπέρ της μίας ή της άλλης μεθόδου ως προς το αρχικό πρόβλημα, πράγμα που θα οδηγήσει σε ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας αν επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δόντια μετακινούνται με βραδύτερο ρυθμό, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς ή σε ασθενείς με συνυπάρχοντα οδοντιατρικά προβλήματα (π.χ περιοδοντική νόσο). Επίσης είναι δυνατόν συστηματικά νοσήματα όπως η οστεοπενία ή η οστεοπόρωση να έχουν επιπτώσεις στον ρυθμό μετακίνησης των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου είναι αυτή που διασφαλίζει την πιο γρήγορη ολοκλήρωση της θεραπείας. Άλλωστε, δεν είναι στόχος μόνο να ισιώσουν τα στραβά δόντια, αλλά να αποκτήσει συνολικά το στοματογναθικό σύστημα την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα αλλά και αισθητική.
Χρειάζεται να θυσιάζονται υγιή δόντια προκειμένου να έχει κανείς ένα όμορφο αποτέλεσμα;
Ένα από τα συνηθέστερα ορθοδοντικά προβλήματα είναι η έλλειψη χώρου για να διευθετηθούν τα δόντια στις σωστές τους θέσεις στις γνάθους, ο λεγόμενος συνωστισμός. Αποτέλεσμα της έλλειψης χώρου είναι τα στραβά δόντια τα οποία ανατέλλουν (φυτρώνουν) κατ’αυτό τον τρόπο ώστε να μπορέσουν να χωρέσουν στον περιορισμένο χώρο. Πολλές φορές, όταν η έλλειψη χώρου είναι μεγάλη, δεν είναι μόνο τα στραβά δόντια το πρόβλημα αλλά και η έγκλειση δοντιών, δηλαδή η μη ανατολή τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποια δόντια παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στις γνάθους χωρίς να καταφέρνουν ποτέ να φυτρώσουν λόγω του πολύ περιορισμένου χώρου. Αυτά τα δόντια ονομάζονται έγκλειστα.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική για την δημιουργία χώρου ώστε να μπορούν τα στραβά δόντια να ισιώσουν είναι οι ακόλουθες:
διεύρυνση των οδοντικών τόξων, δηλαδή τοποθέτηση των δοντιών σε τόξα μεγαλύτερης διαμέτρου και άρα περισσότερου χώρου ώστε να χωρέσουν.
τροχισμός των μεσοδοντίων επιφανειών. Με αυτή την μέθοδο τροχίζονται τα δόντια στις μεταξύ τους επιφάνειες ώστε να μικρύνει ελαφρά το μέγεθος τους. Όταν αυτή η μέθοδος εφαρμοστεί σε αρκετά δόντια έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πλεονάζοντος χώρου ώστε να μπορέσουν να ισιώσουν τα στραβά δόντια και να τοποθετηθούν σωστά πάνω στην οστική τους βάση.
εξαγωγή δοντιών. Όταν οι μέθοδοι (1) και (2) δεν μπορούν να δημιουργήσουν τον απαιτούμενο χώρο, τότε η εξαγωγή δοντιών είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Συνήθως επιλέγονται δόντια στην άνω και κάτω γνάθο που είναι ήδη επιβαρυμένα, π.χ έχουν σφραγίσματα ή ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) και συνεπώς η πρόγνωση τους είναι χειρότερη από αυτή υγιών δοντιών. Συνήθως γίνεται εξαγωγή 2 δοντιών στην άνω γνάθο και ενός ή δύο δοντιών στην κάτω γνάθο. Τα δόντια που προτιμούνται πιο συχνά είναι οι πρώτοι ή οι δεύτεροι προγόμφιοι γιατί συνήθως ο συνωστισμός υπάρχει στα πρόσθια δόντια και οι προγόμφιοι είναι πλησιέστερα στα στραβά δόντια ώστε να γίνει ευκολότερα η εκμετάλλευση του χώρου που δημιουργείται με τις εξαγωγές. Στην κάτω γνάθο είναι δυνατόν αντί 2 προγομφίων να γίνει εξαγωγή και ενός μπροστινού δοντιού (τομέα) όταν οι υπόλοιπες συνθήκες το επιτρέπουν.
Η λύση των εξαγωγών μονίμων δοντιών είναι γενικά ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο που επιδιώκεται να αποφεύγεται στην ορθοδοντική, όταν άλλες μέθοδοι μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, σταθερό σε βάθος χρόνου και ασφαλές όσων αφορά την υγεία των υπολοίπων δοντιών. Όμως, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι εξαγωγές μονίμων δοντιών είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπευτική επιλογή, δοκιμασμένη στον χρόνος, που πολλές φορές προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές, κυρίως σε ότι αφορά την σταθερότητα του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας αλλά και της υγείας των δοντιών και των ιστών γύρω από αυτά.
Διάφανα Αόρατα Σιδεράκια
Είναι σταθερό το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας ; Είναι πολλά τα περιστατικά που αναφέρουν ότι είχαν υποτροπή ή στραβά δόντια μετά την ορθοδοντική.
Η σταθερότητα του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ορθοδοντικός. Τα δόντια και οι στηρικτικοί τους ιστοί έχουν ένα είδος βιολογικής μνήμης που δημιουργεί την τάση της υποτροπής. Δηλαδή τα δόντια τείνουν να επανέλθουν στις θέσεις που είχαν πριν την ορθοδοντική θεραπεία, και στις οποίες θέσεις είχαν αποκτήσει μια ισορροπία μολονότι βρίσκονταν σε μη φυσιολογικές σχέσεις μεταξύ τους και με τους γύρω ιστούς, πχ τα ούλα.
Οι επιλογές που έχει ο ορθοδοντικός για να διατηρήσει σταθερό το αποτέλεσμα είναι αρκετές. Εστιάζονται κυρίως στην όσο το δυνατόν τελειότερη αποκατάσταση της σύγκλεισης, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο συναντώνται και εφάπτονται μεταξύ τους τα δόντια τόσο κατά τις στατικές θέσεις όσο και κατα τις λειτουργικές κινήσεις της κάτω γνάθου. Αυτή ο βέλτιστη αποκατάσταση της σύγκλεισης δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή τάση υποτροπής. Το λεπτομερές, εμπεριστατωμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας είναι το κλειδί αυτής της αποκατάστασης.
Μετά τη θεραπεία ακολουθεί πάντα η περίοδος συγκράτησης του αποτελέσματος. Σε αυτή, τα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο συγκρατούνται σταθερά στις νέες τους θέσεις. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με ένα λεπτό σύρμα κολλημένο μόνιμα συνήθως στα 6 μπροστινά δόντια είτε με μία κινητή συσκευή που καλύπτει όλο το οδοντικό τόξο και χρησιμοποιείται τουλάχιστον 8 ώρες το 24ώρο. Μερικές φορές, ειδικά στην άνω γνάθο, το σύρμα μπορεί να καλύπτει μόνο τα 4 πρόσθια δόντια ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και μέχρι τους πρώτους προγόμφιους. Είναι δυνατόν, ανάλογα με το αρχικό πρόβλημα, να χρησιμοποιηθεί και συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, όπου μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας ακολουθεί προσθετική αποκατάσταση, είναι δυνατόν οι προθέσεις να λειτουργούν σαν συγκρατητικές συσκευές, πχ στεφάνες ενωμένες μεταξύ τους.
Ο χρόνος που απαιτείται να παραμείνει η συγκράτηση δεν είναι σταθερός. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι μετά από κάποια χρόνια η τάση υποτροπής μετριάζεται, όμως δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα εξαλειφθεί τελείως. Επομένως, πολλές φορές που το αρχικό πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό είναι δυνατόν να αποφασιστεί και μόνιμη συγκράτηση εφ όρου ζωής. Συνήθως πάντως η υποτροπή εμφανίζεται πιο έντονα τα πρώτα 2 χρόνια μετά που αφαιρούνται τα σιδεράκια.
Η υποτροπή που αναφέρθηκε παραπάνω ονομάζεται οδοντική υποτροπή. Σε θεραπείες που έγιναν κατα την διάρκεια της ανάπτυξης του ασθενούς (γύρω από την περίοδο της εφηβείας) και που στόχο είχαν να επηρεάσουν και την ανάπτυξη των φατνίων, δηλαδή του οστού μέσα στο οποίο βρίσκονται τα δόντια, τότε είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σκελετική υποτροπή μετά την θεραπεία. Δηλαδή η υπολειπόμενη ανάπτυξη του σκελετού και κυρίως των τμημάτων που φέρουν τα δόντια να είναι μη ευνοϊκή και να χαλάσει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι σημαντικό ο ορθοδοντικός να μπορεί να προβλέψει όσο είναι δυνατόν αυτόν τον κίνδυνο και με την κατάλληλη χρήση συσκευών να προσπαθήσει να τον μετριάσει ή να τον εξαλείψει.
Η συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι πολλές φορές εξίσου σημαντική όσο και η ίδια η θεραπεία και απαιτεί εμπειρία και γνώση από τον ορθοδοντικό για να μπορέσει ο ασθενής να διατηρήσει το τέλειο χαμόγελο για μια ζωή!